Direct naar de inhoud.

Koning Sint Joep 2019 Jan van Rooi

  • door:
  • op:

De koning van Sint Joep komt uit Tilburg, heet Jan de Rooij en verkoopt sponsjes

TILBURG – Hij versloeg ze allemaal, zijn 85 collega standwerkers onder wie een aantal kampioenen waar hij tegenop keek. Maar dinsdag op de markt van Sint Joep in Sittard was Jan de Rooij uit Tilburg toch echt de beste. De pas 26-jarige standwerker werd uitgeroepen tot ‘Koning van Sint Joep’. Een titel met status. Hij verkocht dit keer siliconensponsjes, maar de volgende keer kunnen dat best weer motorpoets of magnetronchips zijn.,,Geweldig, het is een hele eer”, zegt hij daags naar zijn overwinning op de Besterdmarkt waar hij een bakkie koffie doet bij de sokken- en kousenkraam van zijn ouders. ,,Ik ben opgegroeid in een familie van stille kramers. Het betekent dat mensen naar je kraam toe komen. Bij standwerkers is dat heel anders. Mensen zien mij maar één keer, wij kennen geen vaste klanten. We zijn de entertainers van de markt.”

Dat vergt een andere aanpak. Een harde stem in ieder geval, maar misschien ook wel andere persoonlijkheid. Als De Rooij praat, praat hij snel en enthousiast. In Sittard won hij met het aan de man brengen van siliconensponsjes in tien verschillende kleuren. ,,Je moet humor hebben en iets verkopen waarvan mensen denken: dat heb ik nodig. En je moet de nieuwsgierigheid prikkelen met iets wat ze nog nooit hebben gezien.”

Een siliconensponsje dus? De Rooij schiet in zijn ‘werkmodus’: ,,Voel het eens even. Een voor zes euro, twee voor tien, de derde gratis. Het schuurt wel maar krast niet. Het is hygiënisch. Het sponsje is tot 300 graden hittebestendig, je kunt het als pannenlap en onderzetter gebruiken. En het kan in de vaatvasser. Mensen willen in deze tijd duurzaamheid, toch?”

De jury beoordeelde de standwerkers op onder andere welbespraaktheid, overtuigingskracht, originaliteit en klantvriendelijkheid. De Tilburger deed dat als beste, wat hem gisteren ook op de Besterdmarkt een golf aan felicitaties opleverde. En twee trotse ouders. Moeder Hanneke: ,,Als je 26 jaar bent en je wint van de grote jongens, dan ben je echt goed.” De Rooij: ,,Ze zeggen: jij hebt de toekomst nog. Mensen blijven hunkeren naar de markt.”